MAL İHRACATI DESTEKLERİ

İhracat amaçlı faaliyetler Ticaret Bakanlığı tarafından desteklemektedir. Böylece şirketlerimiz yurt dışına açılma sürecinde Mal İhracatı Desteklerinden faydalanarak daha kolay planlama ve hazırlık yapabilmektedir. Ayrıca bir nevi alternatif finans olanağı devlet eliyle sağlanmakta ve ihracat teşvik edilmektedir. Hazırlık süreci sonrasında şirketlerimiz pazarlama ve markalaşma konusunda Bakanlığın yine Mal İhracatı Desteklerinden faydalanarak ihracat kapasitelerini artırmaları mümkündür.

İhracata yönelik devlet destekleri Ticaret Bakanlığı tarafından Destek Yönetim Sistemi (DYS) sistemi üzerinden yürütülmektedir. Bu destekler vasıtasıyla yurtdışına açılma süreçlerinde firmalarımıza kolaylık sağlanması amaçlanmaktadır.

Mal İhracatı Destekleri Bakanlık tarafından; ihracata hazırlık, pazarlama ve markalaşma olarak üç olgunluk seviyesinde dizayn edilmiştir.

Firmalar Mal İhracatı Destekleri başvurusundan sonuçlandırmaya kadar tüm süreçleri dijital ortamda, Destek Yönetim Sistemi (DYS) üzerinden yürütmektedir.

Mal İhracatı Destekleri Nelerdir?

Şirketler tarafından Pazara Giriş Projesi Hazırlama Desteğine İlişkin Genelge çerçevesinde onaylanan ihracat planında yer alan hedef pazarlara yönelik gerçekleştirilen yurt dışı pazar araştırması faaliyeti desteklenir.

Bir yurt dışı pazar araştırması faaliyeti kapsamında en fazla iki şirket çalışanının aşağıda belirtilen giderleri desteklenir.

Ulaşım: Uluslararası ve şehirlerarası ulaşımda kullanılan ekonomi sınıfı uçak, tren, gemi ve otobüs bileti ücret giderleri

Konaklama: Kişi başına günlük 2.500 TL’ye kadar konaklama (oda + kahvaltı) giderleri

Yurt dışındaki fuarlara katılmak istiyor ama bunun için büyük harcamalar yapmak istemiyorsanız yurt dışı fuar katılımı desteği sizin için çok uygundur. Yurt dışında gerçekleştirilen fuarlara katılım destek kapsamında yer almaktadır. Yurt dışı fuar katılımı desteği için her sene fuarlar ve desteklenecek olan m2 ücreti Bakanlıkça belirlenmektedir.

Yurt dışındaki fuarlara katılmak istiyor ama bunun için büyük harcamalar yapmak istemiyorsanız yurt dışı fuar katılımı desteği sizin için çok uygundur. Yurt dışında gerçekleştirilen fuarlara katılım destek kapsamında yer almaktadır. Yurt dışı fuar katılımı desteği için her sene fuarlar ve desteklenecek olan m2 ücreti Bakanlıkça belirlenmektedir.

Bakanlık tarafından belirlenen sektörel nitelikli uluslararası yurt içi fuarların dış tanıtımının sağlanması ve uluslararası düzeyde katılımın artırılması amacıyla organizatörlerin yapacakları harcamalar ile katılımcıların harcamalarının bu kararın ilgili maddelerinde belirtilen miktar ve oranlar çerçevesinde Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu’ndan (DFİF) karşılanmasıdır. Yurt içi fuarlarda destek tutarı yer kirası ve stant harcamalarının toplamı %50’si 222.472,00 TL’ye kadar desteklenmektedir.

Yurt dışında reklam yapıp marka bilinirliğinizi artırırken yurt dışı reklam desteği size fayda sağlayacaktır. Türkiye’de üretilmiş olan ürünlerin yurt dışına yönelik hazırlanan reklamlarını belirli oranlarda iade almak mümkündür.

4 yıl boyunca sosyal medya, basılı ve görsel mecralarda yapılacak olan reklam giderleri yıllık %50 oranında ve toplam 6.989.354,00 TL’ye kadar destek kapsamındadır. (Hedef ülkeler ve 4, 5 ve 6. bölgelerde yerleşik şirketler destekten ayrı ayrı ilave %10 oranında ilave puan ile yararlanmaktadır.)

Yurt dışında yerleşik hale gelmek isteyen şirketler için yurt dışı kira desteği mevcuttur. Destek kapsamında mağaza, ofis, depo showroom ve reyon kiraları desteklenmektedir.

Her bir ülke başına 4 yıl boyunca yurt dışı kira desteğinden faydalanabilmektedir. En fazla 25 birim için verilen destekten, şirketler %60 oranında yıllık 5.591.174,00 TL’ye kadar yurt dışı kira desteğinden yararlanmaktadır.

Mal İhracatı Destekleri

Konteyner Yükleme

Ülkeden ülkeye kalite ve zorunlu standartlar farklılık gösterebilmektedir. Bu belgeler kalite, can ve mal güvenliği ile test ve analiz giderlerini kapsamaktadır. Belgelendirme desteği ile %50 oranında ve yıllık 11.183.893,00 TL’ ye kadar giderler Ticaret Bakanlığı tarafından desteklenmektedir.

Destek Kapsamındaki Pazara Giriş Belgeleri (EK-1/B) (28.02.2024)

Şirketlerin sürdürülebilir ihracat artışını sağlama odaklı hedef pazar, yurt dışı pazarlara yönelik finansman ve fiyatlandırma stratejisi, pazarlama ve kanal stratejisi ve bunlara dair aksiyon planı ve bütçelerini içeren pazara giriş projesi hazırlık sürecine dair alacakları danışmanlık ve rapor giderlerini ifade eder. Destek tutarı %50 oranında proje başına 557.227 TL olarak desteklenmektedir.

Tasarımcı şirketleri, tasarım ofisleri ve iş birliği kuruluşlarının gerçekleştireceği tanıtım, reklam, pazarlama, istihdam, patent, faydalı model ve endüstriyel tasarım tesciline ilişkin harcamaları danışmanlık harcamaları ile yurt dışında açacakları birimlere ilişkin giderler desteklenmektedir.

Buna ek olarak, firmaların gerçekleştireceği “Tasarım ve Ürün Geliştirme Projelerine” yönelik olarak ise istihdam edilen tasarımcı, modelist ve mühendislerin brüt maaşları, alet, teçhizat, malzeme ve yazılım giderleri ile seyahat ve web sitesi üyeliğine ilişkin giderleri desteklenmektedir.

KTZ Yetkinlik Projelerinde, uzay, havacılık, elektrik, elektronik, makine, otomotiv, maden ve metaller ile kimya sektörlerinde faaliyet gösteren üretici firmalarımızın, küresel ölçekteki yabancı firmaların tedarik zincirlerinde yer alabilmeleri için üretmeleri gereken numune/prototiplerin üretiminde ihtiyaç duydukları “ürün geliştirme (prototip/numune), test, analiz, doğrulama, kalite kontrol veya ölçme amaçlarına hizmet edecek” makine, ekipman ve donanım alımları destek kapsamındadır. KTZ projeleri, seri üretim ya da kapasite artırımı için yatırım desteği niteliğinde değildir.

Şirketler ile iş birliği kuruluşlarının yurt dışına yönelik pazara giriş stratejileri ile eylem planlarının oluşturulabilmesi amacıyla satın alınan sektör, ülke, yurt dışında yerleşik şirket veya marka odaklı rapor giderleri ile yurt dışında yerleşik şirket alımlarına yönelik mali ve hukuki danışmanlık hizmetlerine ilişkin giderler;

Şirketler için %50 oranında yıllık en fazla 8.387.534,00 TL’ye kadar desteklenir. İleri teknolojiye sahip ve teknoloji transferi sağlayacak nitelikte olması halinde destek limiti 20.971.151,00 TL olacaktır.

Eximbank tarafından kullandırılan orta ve uzun vadeli yatırım malı niteliğindeki mal ihracatı alıcı kredilerinde Eximbank’ın uyguladığı faiz oranı ile CIRR (referans ticari faiz oranları) arasındaki farka tekabül eden faiz giderlerinin tamamı desteklenir.

Mal İhracatı Destekleri

Proje Bazlı İhracat

2024 Yılında Destek Kapsamına Alınan Yurt Dışı Fuarlar;

  • 2024 Yılında Destek Kapsamına Alınan Milli Katılım Organizasyonları listesi için tıklayınız.
  • 2024 Yılında Bireysel Katılımın Desteklendiği Yurt Dışı Sektörel Fuarlar listesi için tıklayınız.

2024 Hedef Ülkeler Listesi;

  • 2024 Yılında %25 İlave Puan Destek Sağlanacak Hedef Ülkeler Listesi için tıklayınız.

2024 Yılında Destek Kapsamına Alınan Yurt İçi Fuarlar;

  • 2024 Yılında Destek Kapsamına Alınan Sektörel Nitelikli Yurt İçi Fuarlar Listesi için tıklayınız. (22.12.2023 Tarihinde Güncellenmiştir)