Son zamanlarda Libya’dan gelen haberlere göre Libya Merkez Bankası (CBL) bir süre önce, birçok sektör için akreditif açılmasına artık izin vermeye başlamış. Bilindiği üzere daha önce sadece ilaç, temel gıda gibi malların ithalatı için akreditif açılmasına izin vermekteydi.
Önümüzdeki günlerde Libya’dan gelecek siparişlerin ve buna bağlı olarak Türkiye’deki ihracatçılara açılacak akreditiflerin artması beklenmektedir.
Bu yazımızda hem genelde bir akreditifte nelere dikkat edilmesi, hem de Libya özelinde açılan akreditiflerde nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlatmaya çalışacağız.
Öncelikle “Ben Teyitli Akreditifle Çalışmak İstiyorum” diyen ihracatçıların dikkat etmesi gereken konu; Türkiye’de teyitli açılmış Libya akreditifleri için (bu günlerde) teyidini ekleyen çok fazla banka bulunmamasıdır. İhracatçı firmanın bankası ile görüşüp, bankasının “teyit ekleyip eklemeyeceğini” öğrenmesi gerekir. Ayrıca, Libya için teyit masrafları beklenenin üzerinde olabilmektedir, bu nedenle bankaya teyit masrafının da sorulması önerilir. Burada bir hatırlatma yapacak olursak, bilindiği üzere akreditifte “teyit” kavramı; Akreditif şartlarına uygun doğru evrak sunulmasıyla, ödemenin teyit veren banka tarafından garanti edilmesidir.
Libya akreditiflerinde sık karşılaşılan olumsuz durumları kısaca şu şekilde özetleyebiliriz;
- Ticaret Odası üyelik kaydı (yazısı) istenmektedir. Bu yazıda Ticaret Odası’nın yazması mümkün olmayan şartlar ve ibareler olması istenmektedir. Ticaret Odaları (odadan odaya değişmekle birlikte) üyelik kaydı bildiren standart formların dışında yazı vermemekte ve bu formlara fazladan herhangi bir ekleme (örneğin akreditif numarası, banka adı gibi) yapmamaktadırlar.
- Export Declaration adı ile ihracat Gümrük Beyannamesini kastedilerek bir belge istendiği görülmektedir. Gümrük Beyannamesini akreditif gereği bankaya sunmak gerçekçi olamayacaktır. Bu belgeyi temin ederken önerimiz, UCP 600 sayılı broşürün 14-f maddesini dikkate alınmasıdır.
- Radyasyon Belgesi isteniliyor ise düzenleyecek kuruluş olan TAEK ile görüşüp, verecekleri belgenin akreditif şartlarına uygun olup olmayacağının araştırılması doğru olacaktır. Eğer uygun belge temin edilemeyecekse bu maddenin iptali için müşteri ile görüşülmesi gerekir.
- Konşimento ile ilgili maddede yer alan şartları nakliye firması ile görüşüp bu şartlara uygun “Bill of Lading” verip veremeyeceklerini sormak gerekir. Konşimentoyu ve/veya acenteden istenilen (varsa) bazı belgeleri kimin düzenleyeceğine dikkat etmek, belgeleri düzenleyecek taraf konusunda mutabakat yapmakta yarar vardır. Konşimento üzerinde ilave masraf gösterilmemesi öngörülmüş ise (ADDITIONAL COST NOT ACCEPTABLE gibi) veya akreditifte UCP 600 sayılı broşürün 26-c maddesini geçersiz kılan bir şart varsa, acente ile bu konunun görüşülmesi gerekir. Uygulamada, çoğu acentenin böyle bir konşimento düzenlemek istemediği görülmektedir.
- Akreditifte Gözetim belgesi (Inspection Certificate) isteniyorsa;
– Gözetim firması ile görüşüp, istenilen belgede yazılı olması gereken şartlara uygun bir sertifika verilip verilmeyeceğini sormak gerekir.
– Akreditifte belirtilen gözetim firmasının Türkiye’de yerleşik midir? Eğer değilse, müşteri ile görüşüp Türkiye’de bulunan, bilinen bir gözetim firması ile çalışılması için değişiklik yapılması sağlanmalıdır. - Gıda ürünlerine ilişkin akreditiflerde Health Certificate istenmişse, ayrıntılara dikkat etmek gerekir. Sertifika üzerinde istenen deyim ve kelimeleri, İl Tarım Müdürlüğü’nün resmi sağlık belgesi formatı üzerine yazdırmak mümkün olamamaktadır. Bu konunun incelenmesi, çözüm aranması ve gerekirse UCP 600 sayılı broşürün 14-f maddesini dikkate alınması önerilir.
- Akreditifte belgelerin İngilizce olması şartı varsa, sonradan sürpriz bir uygunsuzluk iddiası ile karşılaşmamak için, bu maddeye ilave olarak “EXCEPT PRE-PREPRINTED WORDS” cümlesinin eklenmesinde yarar olduğunu belirtmek isterim.
- Akreditifte istenilen belgenin ne olduğu, ne içermesi gerektiği kesin anlaşılamayan belgelerin bankayla görüşülüp, açıklığa kavuşturulması önemle önermekteyiz.
Yukarıda yazılı muhtemel aksaklık konuları son zamanlarda Libya akreditiflerinde sık rastlanılanlardan bazılarıdır. Bunların dışında da aksaklıklarla karşılaşılabilmektedir.
Sonuçta akreditif gereği doğru belge sunup, sorunsuz tahsilat yapmak için konu ile ilgili uzman görüşü almakta fayda bulunmaktadır.
Hatasız, başarılı, verimli ve ihracat dolu günler dileriz.
Hüseyin TEKGÜÇ
24.12.2018
Konu hakkında daha detaylı bilgi almak için lütfen iletişime geçiniz.
info@inovakademi.com
t: 02129396301
f: 02129247002