Ticaret Bakanlığı 2010 yılında şirketlerimizin uluslararası pazarlarda rekabetçiliğinin artırılması ve dolayısıyla ülkemiz ihracatının artırılması amacıyla bir Tebliğ yayımlamıştır. Tebliğe göre, proje onaylandıktan sonra öncelikle katılımcı şirketlere “İhtiyaç Analizi” yapılması gerekmektedir. Bu çalışma ile kümedeki şirketlerin SWOT Analizleri yapılarak hangi eğitim ve danışmanlıklara ihtiyacı olduğunun tespit edilmesi, Hedef Pazar Analizi yapılarak proje kapsamında yoğunlaşılacak ülkelerin belirlenmesi ve Sektörel Analizlerin yapılması hedeflenmektedir. Çalışma sonucunda da 36 Aylık Yol Haritaları oluşturulmaktadır.

UR-GE projelerinin 36 aylık yol haritalarının oluşturulduğu “İhtiyaç Analizi” aşaması çok önemlidir. Bu süreçte, belirlenecek stratejiler projenin yönünü ve başarısını direk etkilemektedir.

UR-GE projelerinin süreleri 36 aydır. Ancak yapılan son değişiklikle, proje performansının olumlu olması halinde 2 yıla kadar Bakanlık tarafından uzatılması mümkündür.

Projeler kapsamında yurt dışı pazarlama faaliyetleri ile 10 adet yurt dışı iş gezisi yapılması mümkündür. Ayrıca en fazla 10 adet Alım Heyeti düzenlenerek potansiyel alıcıların Türkiye’ye davet edilmesi mümkündür.

%75

UR-GE Projeleri Destek Oranı

Destek tutarının %75 olduğu UR-GE projeleri için müracaat edebilecek kurumlar şunlardır;Türkiye İhracatçılar Meclisi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu, İhracatçı Birlikleri, Ticaret ve Sanayi Odaları, Organize Sanayi Bölgeleri, Endüstri Bölgeleri, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri, Sektör Dernekleri ve Kuruluşları, Sektörel Dış Ticaret Şirketleri (SDŞ),Ticaret Borsaları, İmalatçı Dernek/Birlik/Kooperatifler.