İhracat yapabilmek için öncelikle ürünümüze yurt dışında bir alıcı bulmamız, sonrasında teslim şeklini belirlememiz ve ödeme yöntemi üzerinde anlaşmamız gerekmektedir. Yükleme sonrasında ise malın alıcısına gönderilmek üzere evrak düzenlemeliyiz. Türkiye’de ihracat sırasında yaklaşık 120 civarında evrak düzenlenebilmektedir. Neyse ki bu 120 evrak her ihracat için söz konusu olmamaktadır. Peki ama hangi evrakları düzenleyeceğiz?
İhracat evraklarını tespit ederken 3 değişkenden bahsetmek mümkündür. Bunlar, ülke, ürün ve teslim şeklidir. Bir örnekle açıklayalım. Örneğin Almanya’ya, CFR teslim şekliyle, temizlik ürünleri ihraç ediyor olalım. Bu durumda;
1. değişken olan ülke Almanya olduğu için ATR düzenlememiz gerekecektir.
2. değişken olan teslim şekli CFR olduğundan, yükleme evrağını (konşimento, CMR vs) nakliyeciye düzenletmemiz gerekecek.
3. değişken olan ürün temizlik ürünü olduğu için, alıcıya Analiz Raporu düzenlememiz gerekecektir.
Bu 3 değişkene ilave olarak her ihracat işlemine konu olan fatura ve çeki listesini de düzenledikten sonra artık evraklarımız hazır diyebiliriz.
Yani bu örnek için;
1- ATR
2- Konşimento
3- Analiz Raporu
4- Fatura
5- Çeki Listesi
düzenleyerek ihracatımızın döküman düzenleme aşamasını tamamlamış oluruz.
Bu noktada şu konuya da değinmek gerekir. Alıcının bu evraklara ilave istekleri de olabilir. Eğer kanunlara ve çıkarlarımıza aykırı bir durum yoksa bu istekleri de yerine getirebiliriz.
İhracat dolu günler dilerim.
Gökhan EROL
gerol@inovakademi.com