Devlet Destekleri: Hangi Devlet Kurumu, Hangi Destek…
Hangi Devlet Kurumu, Hangi Destek…
Devlet Destekleri nelerdir? “Devlet destek veriyormuş!” Çok duyarız bu cümleyi. Bazen okul ya da iş arkadaşımızla girişimcilik hayalleri kurarken, bazen patronlar arasında işi büyütmeyi planlarken bazen de firma içi toplantılarda rekabette nasıl öne çıkarız diye tartışırken.
İfade doğrudur aslında, devlet destek verir gerçekten ama kime, ne zaman ve hangi koşullarda?
Ve en önemlisi hangi devlet birimi neye destek verir? Ülkemizde çok sayıda kurum vatandaşa destek sağlar. Bu destekler girişimcilere, KOBİ’lere, sanayicilere, ihracatçılara, çiftçilere yönelik olabilir mesela.
Bu yazı ile belki destek almak isteyenlere yön göstermemiz mümkün olabilir
Yeni bir iş kurma fikriniz var diyelim, ilk defa iş hayatına atılacaksınız. Beyaz yakalı çalışmaktan sıkıldınız ya da bilginiz, birikimiz arttı da taşıyor. Bu durumda KOSGEB olmalı hedefiniz. Girişimcilik için bu kurum destek verir. Eğer genç, yeni mezun ya da kadın iseniz daha da çok destek verir. İş fikriniz yenilikçi ve teknolojik ise önünüz iyice açılır.
KOBİ’siniz… Rutin faaliyetleriniz var, yurtiçi fuar katılımı, ürünleriniz için test analiz, ISO belgesi istiyorsunuz ya da ticaret odanız yurtdışı iş gezisi düzenlemiş siz de katılmak istiyorsunuz. Üniversite mezunu, nitelikli eleman ihtiyacınız var ama ücreti sizi düşündürüyor.
Ya da biraz tecrübeli bir KOBİ’siniz. Hedefiniz artık büyük ölçekli işletme olmakta. Bunun için de bir projeniz var kafanızda. Bu proje kapasite arttırmakla, ihracat yapmakla ya da yenilikçi ürün geliştirmekle alakalı. Proje kapsamında personel, yazılım, donanım ve makine ihtiyacınız var.
Cevap yine KOSGEB.
Kurumsal bir şirket ortağısınız, imalat yapıyor ya da imalatçılarla sözleşmeli çalışıyor, firmanız ihracatta coşsun ülkeye döviz getirsin istiyorsunuz. Bunun için yurt dışı pazar araştırması yapacaksınız, müşteri ziyaretleri planlıyorsunuz veya yurtdışında mağaza depo açayım markamı farklı ülkelerde tanıtmak için reklam yapayım diyorsunuz. Ya da hizmet sektöründesiniz ve döviz kazandırıcı hizmet sağlıyorsunuz. Bu durumda adresiniz yine TİCARET BAKANLIĞI olmalıdır. Laf aramızda ihracata en kapsamlı desteği de bu kurum veriyor.
AR-GE konusunda iddialısınız, tecrübeli bir sanayici, nitelikli bir akademisyen ya da yenilikçi fikirleri olan bir girişimcisiniz. AR-GE projeniz için istikamet TÜBİTAK. Bu arada KOSGEB’de AR-GE desteği veriyor, aklınızda bulunsun.
Yatırım planlayan bir işletmesiniz. Fabrika kuracak, makine teçhizat alacaksınız ama KDV ve gümrük vergileri belinizi büküyor. Yatırım teşvik edilsin istiyorsunuz. Bu durumda çare SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI olacak. Hatta alın haritayı elinize, bazı bölgelerde yatırıma daha fazla teşvikler verdiklerini de göreceksiniz.
Tarımsal projeniz var, destek lazım. Avrupa Birliği katılım öncesi desteklerine dahil şanslı illerden birindeyseniz TKDK, yok ben farklı ildeyim derseniz kırsal kalkınma destekleri için başvuru yeri TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI olmalı o zaman.