İhracatta yeni hedef pazarlar nelerdir? Ülkemizde ihracatın önemi her geçen sene daha da artmaktadır. Ticaret Bakanlığı tarafından ihracatçılarımız desteklenmekte ve yeni pazarlara açılabilmeleri için sürekli çalışmalar yapılmaktadır. Ticaret Bakanlığı yaptığı çalışmalarla her sene belirlediği “Hedef Ülkeler” için ilave destekler vermektedir. 2024 yılına ait liste için lütfen tıklayınız
Blog yazımızda her zamankinden farklı bir bakış açısı ile ülkeleri analiz ederek sizler için hedef pazarlar belirledik. Aşağıda Trademap (https://www.trademap.org) sitesi ile CIA Factbook (https://www.cia.gov/the-world-factbook/) sitesi üzerinden elde ettiğimiz verilerle yapmış olduğumuz bu çalışmayı bulabilirsiniz.
2023 yılına ait ITC Trade Map verileri ile ağırlıklı olarak 2024 yılına ait CIA World Factbook’tan alınan nüfus istatistiklerinin yan yana getirilmesiyle yapılan kapsamlı bir analiz, Türkiye’nin potansiyel ihracat verimlilikleri ve hedeflerine dair yeni içgörüler sunmuştur. Bu yaklaşım, ihracat değerlerini hedef pazarların nüfus büyüklüğüne göre ölçeklendirerek, Türk ihracatçılar için en fazla potansiyel sunan ülkeleri belirlememize olanak tanımaktadır.
Elbette bu çalışmaları nufüs dışında da birçok farklı bakış açısına göre yapmak mümkündür. Örneğin; gayrisafi milli hasıla, pazara olan lojistik uzaklık, birim fiyat, ürün bazında dış ticaret açığı, Türkiye’nin ihracat rakamlarındaki trend değişimi bunlardan sadece bir kaçı.
Türkiye’nin küresel pazara entegrasyonu, otomotivden tekstil ürünlerine, tarım ürünlerinden yüksek teknoloji ürünlerine kadar çeşitli ihracat kapasiteleri ile vurgulanmaktadır. Ancak, bu ihracatların gerçek potansiyeli sadece hacimde değil, bu ürünlerin hangi pazarlarda en büyük etkiyi yaratabileceğinin anlaşılmasında da yatmaktadır.
Bu çalışmanın odak noktası, nüfus özelinde “Potansiyel İhracat Değeri” metriğidir. Bu gerçek ihracat rakamlarını hedef pazarların nüfusuyla oranlayarak analiz edilmiştir. Örneğin, Hindistan ve Çin gibi büyük ülkelere yapılan ihracat değerleri büyük görünse de, nüfusa oranla yapılan analizde potansiyelin çok daha yüksek olduğu ortadadır.
Temel İç Görüler
1. Düşük Ölçekli Pazarlarda Yüksek Potansiyel: Myanmar, Uganda ve Kongo gibi ekonomik ölçekleri küçük olan ülkeler, nüfusa göre değerlendirildiğinde önemli pazarlar haline gelmektedir.
2. Yeterince Değerlendirilmemiş Pazarları Yeniden Ziyaret Etmek: Amerika Birleşik Devletleri ve Almanya gibi güçlü ekonomiler, kişi başına potansiyel üzerinden incelendiğinde ilginç veriler sunmaktadır. Analizimizde, bu pazarlarda Türk ürünlerinin daha fazla yer edinebileceği sektörler olduğuna işaret etmektedir.
3. Yükselen Pazarlara Vurgu: Nijerya ve Endonezya gibi orta sınıfın büyüdüğü ve endüstriyel olarak evrilen ülkeler, analizde dikkat çekmektedir. Kişi başına ihracat potansiyeli, bu ülkelerin hızlı ekonomik dönüşümleri ve uluslararası ticarete artan açıklıkları ile uyumlu görünmektedir.
Stratejik Etkiler
Nüfusa göre gerçekleştirilmiş olan bu çalışma ile ihracatın kişi başına düşük ancak potansiyelin yüksek olduğu pazarları belirleyerek, ihracat yapmaya istekli işletmelerimiz stratejilerini bu bakış açısına göre belirlenmiş olan pazarlardaki fırsatları yakalamak üzere planlayabilirler.
Sonuç
Türkiye, küresel sahnede dünyanın 17. büyük ekonomisi olarak yerini pekiştirmeye devam ederken, ürünlerinin nüfusa göre analiz edilmiş olarak yeni bakış açısıyla yeni pazarlarda etki yaratabileceğini anlamak önemlidir. Bu yaklaşım, sadece yeni fırsatları değil, aynı zamanda daha stratejik ticaret uygulamalarına doğru küresel ekonomik kaymalarla da uyumu ifade etmektedir. Türk ihracatçı şirketlerimiz için gelecek, bu tür öngörüler kullanarak hedeflenmiş ve sürdürülebilir büyümeyi sürdürmekte yatmaktadır.
Bu çalışma ile (ihracat artış potansiyeli yüzdesine göre) belirlenen ülkeler sırasıyla şu şekildedir:
- Myanmar
- Uganda
- Hindistan
- Kongo
- Nepal
- Endonezya
- Filipinler
- Mozambik
- Pakistan
- Çin
- Bangladeş
- Etiyopya
- Nijerya
- Angola
- Arjantin
- Brezilya
- Tayland
- Vietnam
- Kolombiya
- Kenya
- Tanzanya
- Japonya
- Afganistan
- Peru
- Sudan
- Gana
- Meksika
- Venezuella
- G. Afrika Cumhuriyeti
- Malezya
İhracatta Yeni Hedef Pazarlar Çalışmasında Kullanılan Metodoloji
Türkiye’nin 2023 yılı itibarıyla yaptığı ihracat rakamları ve dünya ülkelerinin nüfus verilerini kullanılarak, Türkiye’nin ihracatını en yüksek nüfus oranlarına göre sıralamak için aşağıdaki adımlar izlenmiştir:
- Nüfus Verileri: Her ülkenin nüfusu CIA World Factbook’tan alınmıştır.
- İhracat Verileri: Türkiye’nin her ülkeye yaptığı ihracat rakamları ITC Trade Map’ten alınmıştır.
- Kişi Başı İhracat Rakamı Hesaplama: Her ülkenin ihracat rakamını o ülkenin nüfusuna bölerek bir oran elde edilmiştir.
- Sıralama: Önce ülke nüfusları büyükten küçüğe doğru sıralanmıştır. 30 milyon ve üzerindeki ülkeler hedef ülke sıralamasına dahil edilmiştir.
- Türkiye Genel Ortalaması: Türkiye’nin yaptığı 255,41 milyar dolarlık ihracat, dünya nüfusu olan 8,045 milyar kişi ile orantılandığında kişi başı Türkiye ortalaması 31,75 USD olarak bulunmuştur. Daha sonra ilgili ülke nüfusu bu rakamlar çarpılarak potansiyel ihracat tutarı elde edilmiştir. Daha sonra mevcut ihracat rakamı ile oranlanarak yüzde olarak potansiyel hesaplanmıştır. Genel sıralama ise “Potansiyel Artış Yüzdesi” rakamlarına göre yapılmıştır.
Örneğin ilk sırada yer alan Myanmar’a bakacak olursak;
2023 İhracatımız: 13.089.000 USD’dir.
Myanmar nüfusu ise 54.180.000 kişidir.
Kişi başı ihracat rakamı: ise 0,24 USD olarak hesaplanmıştır.
Türkiye ortalaması olan 31,75 USD ile 54.180.000 kişi çarpıldığında ise ihracat potansiyeli 1,720 milyar dolar olarak hesaplanmıştır.
Mevcut ihracat ile oranlandığında ise % 13042, başka bir deyişle 130,42 kat daha ihracatı artırma potansiyeline sahiptir.
Aşağıda örnek bir tablo ile bu işlemi gösterebiliriz. Ancak, gerçek veriler olmadığı için burada sadece örnek veriler kullanılmıştır.
Örnek Hesaplama
– Ülke A:
– Nüfus: 50 milyon
– İhracat: 10 milyar $
– İhracat/Nüfus Oranı: 10,000,000,000/50,000,000 = 200 $
– Ülke B:
– Nüfus: 30 milyon
– İhracat: 15 milyar $
– İhracat/Nüfus Oranı: 15,000,000,000/30,000,000 = 500 $