dijital oyun pazarı

Dijital Oyun Nedir?

Dijital oyun pazarı gelişen ve ilerleyen teknolojiyle birlikte her geçen gün büyümeye devam etmektedir. Pazarın bir parçası olan dijital oyun nedir? Bilgisayar(PC), oyunlar için özel olarak üretilen konsollar ve benzeri cihazlar üzerinde video akış mantığı üzerine kurulu görüntü içerikli sistem bütününe ‘Dijital Oyun’ adı verilmektedir. Dijital oyunlar, farklı cihazlar üzerinden oynanabildiği için 4 ana kategoriye ayrılmaktadır:

  • Bilgisayar Oyunları
  • Konsol Oyunları
  • Mobil Oyunlar
  • İnternet & Sosyal Medya Oyunları olmak üzere 4 farklı kategori altında incelenmektedir.

Dünya Açısından Dijital Oyun Pazarı

Teknolojinin gün geçtikçe gelişmesi ile beraber, insanlarında eğlence anlayışları ve hobileri de değişim gösteriyor. Bu değişimler ile beraber de oyun sektörü günbegün gelişme kat ediyor. Özellikle oyun yapımlarında kullanılan oyun motorlarının gelişen teknolojilerin de etkisiyle oyunlar hem görsellik hem de oynayış açısından gerçek dünyaya daha yakın bir deneyim vadetmesini sağlıyor. Kullandıkları teknolojiler ile bir çok oyuncunun beğenisini kazanan ve Dünya dijital oyun pazarında en çok yer sahibi olan oyun şirketleri ve en çok popüler olan oyunları şunlardır:

  • UBISOFT(Watch Dogs, Assassins Creed, FarCry)
  • KONAMI(eFootball PES)
  • EA GAMES(FIFA, Apex Legends, Star Wars)
  • ACTIVISION BLIZZARD(Call of Duty, Destiny)
  • SEGA(Sonic)
  • ROCKSTAR GAMES(Grand Theft Auto, Red Redemption)
  • GAMELOFT(Asphalt, Modern Combat, Vegas Gangster)
  • RIOT GAMES(League of Legends)
  • NINTENDO(The Legend of Zelda, Mario)
  • MICROSOFT STUDIOS(Minecraft, Flight Simulator, Forza Horizon, Age of Empires)
  • SONY(Spiderman, The Last of Us, Beyond)

Newzoo tarafından 2018 yılında yayınlanan bir rapora göre, toplamda 877,9 milyon değerinde bir pazarın oluştuğunu belirtiyor. Yayınlanan bu raporu başlıca ülkelere göre incelemek gerekirse eğer,

  1. Asya ve Pasifik Ülkeleri’nin 71,4 milyon dolar civarında bir oyun pazarı değerine
  2. Kuzey Amerika’nın 32,7 milyar dolar civarında bir oyun pazarı değerine
  3. Çin Halk Cumhuriyeti’nin 37,9 milyar dolar civarında bir oyun pazarı değerine
  4. Latin Amerika’nın 5 milyar dolar civarında bir oyun pazarı değerine sahip olduğu bariz bir şekilde görülmektedir.

2019 yılında kendisini göstermeye başlayan Covid-19 Pandemisi’nin de etkisiyle oyun sektörü ve buna bağlı olarak gerçekleşen pazar satışında ciddi bir yükselişin ortaya çıkmasını sağladı. Oyun sektörlerine göre oyun pazarlarının güncel durumları:

PC ve Konsollardaki Oyunların Durumları:

Oyun konsollarının, pc oyunlarına göre daha kolay erişebilindiği için; oyun konsollarının, pc oyunlarına göre %9 oranında daha fazla büyüme payına sahip. Bu bağlamda oyun konsolları %32 oranında bir pazar büyümesi gösterirken, PC oyunlarında ise bu oran %23 civarlarında. Bu yükselişlerin en büyük etkisi, yukarıda da bahsettiğimiz gibi Covid-19 Salgını vardır. Ancak olumlu etkilerine nazaran, bu salgının oyun konsollarına ve PC oyunlarına bir takım olumsuz etkileri de bulunmaktadır.

Bu olumsuz etkilerin en başında, oyunların dağıtımı gelmektedir. 2020 yılında Korona virüs salgınının da artmasıyla birçok ülke sınırlarını kapatmak zorunda kalmıştı. İçlerinde oyunlarında olduğu birçok ürün bu sınırlandırılmadan ötürü, ürün transferlerinin geçici süreliğine durdurulması karanının alınmasına neden olmuştu. Bu sebepten ötürü, birçok oyun ülkelere girişi gecikmiş hatta bazı oyunlar ülkelere bile sınırlandırmanın kalkmasına rağmen getirilemedi. Bu durumda özellikle PC ve konsol oyunlarının satışlarını ciddi şekilde azalmasına hatta durağanlaşmasına neden olmuştu.

Bu azalmayı gören oyun şirketleri ise, indirme üzerine kurulu bir yönteme başvurdular. Bu yönteme göre oyuncular, sanal mağazalar üzerinden oyunu satın aldıktan sonra indirebiliyorlar. İndirme üzerine kurulu sistem sayesinde de oyuncuların –lojik ve artı vergi masrafları da olmadığı için- standart mağaza fiyatlarına nazaran daha uygun fiyatlara oyunları satın alabilmelerini sağlamış oldu.

Mobil Oyunların Durumları:

Özellikle son 5 yıldır gelişme hızını artıran mobil oyunlar, günümüzde hemen hemen herkesin tercih ettiği bir dijital oyun kategorisidir. Bunun en başlıca nedeni ise mobil oyunların birçoğunun tamamen ücretsiz kullanıcıya sunuluyor olmasıdır. Özellikle son bir buçuk yıldır Korona virüs nedeniyle bir çok insanın da evde olmasıyla mobil oyun pazarı üzerinde ciddi bir artış söz konusu. Bu artışın en büyük kanıtı ise 2020 yılında %22,4 artış ile 77,2 milyar doların elde edilmesidir.

Mobil oyunların bu kadar gelişme göstermesindeki en önemli diğer etken ise Apple, Samsung, Xiaomi, Sony gibi akıllı telefon üreticilerinin çıkardığı, hatta bir çok bilgisayar ile yarışabilecek düzeyde olan akıllı telefonlarıdır. Son birkaç yıldır görmeye başladığımız, hatta uzun bir süre bilgisayarlarda gördüğümüz ekran yenileme hızlarının akıllı telefonlara da entegre ediliyor olması mobil oyun pazarındaki ciddi artışı sağlayan etkenler arasındadır. Özellikle birçok teknoloji uzmanının hem anketler hem de tahminlerine göre önümüzdeki 5 yıl içerisinde mobil oyun sektörü, PC ve konsol oyunlarının önüne geçebilecek bir düzeye gelecek.

Türkiye’deki Mobil Oyun Pazarının Yeri

Dijital oyun pazarı, gelişen teknoloji ve  Türkiye’nin durumu. Türkiye, ilk olarak mobil oyun dünyasına 2012 yılında hızlı bir ivme yakalayarak giriş yapmıştır. Ancak o zamanlar, akıllı telefonlar pek yaygın ve çok da güçlü olmadıklarından ötürü bu ivme zamanla azalmış hatta 2014’ün ortalarına doğru tamamen durma noktasına kadar gelmiştir. 2015’ten itibaren ise daha güçlü akıllı telefonların da piyasaya sürülmesiyle Türk mobil oyun üreticilerinin bir zamanlar kaybettiği o ivmeyi yeniden yakalayabilmelerini sağladı.

TOGED (Türkiye Oyun Geliştiricileri Derneği)’in yayınladığı verilere göre, 2017 yılından 2019 yılına kadar oyun sektörü alanında ihracat oranları açıklanmıştır. Açıklanan verilere göre ihracat ücretleri şunlardır:

  • 2017 yılında 750 milyon dolar
  • 2018 yılında 878 milyon dolar
  • 2019 yılında 1 milyar dolar civarındadır.

2019’dan bu yana Türkiye’deki mobil oyun şirketlerinin oyun pazarındaki yeri her geçen gün giderek genişliyor. Türkiye’nin oyun sektöründeki bu başarısı sayesinde Orta Doğu’nun oyun alanında lider bir ülke olmasını da sağlamış oldu. Bu başarı sayesinde de, özellikle 2020 yılında oyun şirketlerinin sayısının da artmasını sağlamıştır. 2020 yılında kendisini gösteren Türk oyun şirketleri arasında Peak Games, Gram Games, Masomo, Fugo Games, gibi şirketler yer alıyor. Bu belirtilen şirketler arasında Kafa Topu 2 mobil oyunu ile popüler olan Türk mobil oyun şirketi olan Masomo ilk sırada yer alıyor.

Türkiye’de En Çok Tercih Edilen Mobil Oyun Türü

Korona virüsün yol açtığı pandeminin etkisiyle gelen kısıtlamalarla beraber, birçok insanın ilgi odağı oyun sektörü oldu. Özellikle strateji, MOBA gibi rekabet üzerine kurulu oyun türleri Türkiye’de en çok tercih edilen oyun sektörünün başında yer alıyor. Rekabetçi üzerine kurulu çevrimiçi olarak oynanan oyunlar arasında ise en başta Türk yapımı olan Kafa Topu 2 gelmekte. Türk yapımı olmayan, Dünya oyunlarına örnek verilmesi gerekirse PUBG Mobile, Mobile Legends, Fortnite, Call Of Duty gibi FPS üzerine kurulu oyunlar geliyor.

Türkiye’de En Çok Hangi Yaş Grupları Oyun Oynuyor?

Türkiye’de mobil oyun oynayan kişilerin yaş gruplarına bakılacak olunursa, en başta %35 oran le 25-34 yaş arasındaki kişiler gelmektedir. %28 oran ile 35-44 yaş grubu, %21’lik oran ile ise 18-24 yaş grubu arasındaki kişiler gelmektedir. Türkiye’de mobil oyun oynayan kişileri cinsiyetine göre inceleyecek olursak erkekler %57 oranında mobil oyun oynarken, kadınlar ise %42 oranında mobil oyun oynadığı verilerce kanıtlanmış oldu.

 Yazımızı toparlamak gerekirse, her geçen gün gelişen teknolojilerin başlıca etkisiyle oyun dünyasında da her geçen gün daha çok geliştiğini rahatlıkla görebilmekteyiz. Hatta bazı oyun uzmanlarının ve oyun üreticilerinin tahminlerine göre 10 yıl kadar kısa bir sürede Ready One Player filminde gördüğümüz ve oldukça ilgi çekici artırılmış gerçeklik teknolojisini yaygın bir şekilde kullanılabilecekmişiz. Elbette bu durum, aslında pandeminin gidişatına bağlı olduğunu belirtmekte fayda var. Çünkü korona virüs etkisini sürdürdükçe, bu tarz teknolojiler de ertelenecek ve belirtilen 10 yıl biraz daha uzayacaktır.

Bizimle iletişime geçin.