Üretimde yaşanan krizler ihracatı olumsuz etkiliyor
Dünyada ve ülkemizde hammadde fiyatlarında anormal derecede yaşanan artış ve konteynerlerle ilgili sorunlar bazı firmaların üretimini olumsuz yönde etkiledi. Hatta bazı firmaların müşterileri siparişlerini iptal ettirdiler. Lojistik sektöründeki sorunların devam etmesi ve hammaddede fiyatların günlük 70-75 dolar artış göstermesi ihracatta da yeni dönemde büyümeyi olumsuz yönde etkiliyor.
Hammaddede yaşanan artışlar üreticilerin zor durumda bırakıyor
Dış ticarette dünyada ve ülkemizde özellikle geçen yılın ikinci döneminde meydana gelen lojistik ile ilgili sorunların yaşanmasının üzerinde şimdi de hammadde fiyatlarında yaşanan anormal derecede fiyat artışı üreticileri ve sanayicilerin işlerini zora sokmuş durumda. En büyük problemlerin başında ise üreticilerin boş konteyner tedarik edememesi ve sonucunda hatlardaki yoğunluğun maliyetleri 5-6 kat artırmış olması gelmektedir. Bunun üzerine hammadde fiyatlarındaki artışların 2 katına varması bazı üreticilerin üretimlerini durdurmasına yol açıyor. Ayrıca son günlerdeki doların aşağı düşüşü firmalar arasındaki fiyat rekabetini de olumsuz etkilediği biliniyor.
OMS yönetim kurulu üyeliğini yapan Talha Özger’in açıklamalarına göre kendisinin tedarik ettiği 250 tonluk hammaddenin fiyatında yaşanan artışın kendilerini mali anlamda zarara soktuğunu anlattı. Sipariş ettiğim 250 tonluk hammaddenin tonunda 70 dolarlık bir artış meydana geldi. Bu toplamda 18.000 dolarlık bir zarar demek.” diye ekledi. Özger ayrıca devletin bu tür hammadde sorunlarını çözmek adına üreticiye ucuz kredi verilerek destek olabilir dedi. Sanayicilerin bir diğer sorunu ise boş konteyner bulamamak. TİM sektörler üyesi Rüstem Çetinkaya bu durumla ilgili konteyner bulunamadığında ihracatta yaşanan bir buhran yaşandığını sipariş verdikleri konteynerlerin geç geldiğini ve yeterli sayıda gelmediğini belirtiyor. Çetinkaya, bazı alıcı firmaların hammaddedeki anormal derecedeki artıştan dolayı siparişlerini iptal ettiğini belirterek, bu şekilde devam ettiği sürece ihracatın beklentilerin çok altında olacağını söylüyor.
Genel olarak sektör temsilcilerin sorunlara çözüm önerileri de var. İşte çözüm önerileri;
- Hammaddede yerli üreticilerin öncelik verilerek desteklenmeli
- İhracat firmalarına ve üreticilere navlun desteğinin yanı sıra enerjide indirim kolaylığı sağlanmalı
- Üreticilerin hammadde alımında destek verilmesi ve artıştan kaynaklanan zararlarının karşılanması için ucuz kredi verilmeli
- iç piyasadaki üretimin ve tedarik sürecinin artırılması için hammadde üreticilerine gerekli teşvikler verilmelidir.
- Armatörlerin boş konteyner tedarikinin sağlanması için yakın ülkelerle temasa geçerek bu sorunun çözümüne yönelik çözüm aramalılar.
Rekabet için dolar 7.40 ve 7.70 seviyelerinde olmalı
Akdeniz Kağıt Mobilya ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği onursal başkanı Bülent Aymen ihracat için doların çok yüksek yada düşük seviyelerinde olmasını kendilerine bir fayda sağlamayacağını, doların 7.40-7.60 seviyelerinde euronun ise 8.80-9.10 TL civarında olması gerektiğini söylüyor. İhracatta rekabetin artması için döviz kurunun bu seviyelerde olması gerektiğini söyleyen Aymen şu dönemde doların düşük olmasının rekabeti olumsuz etkilediğini, bunun tekrar eski seviyelere gelerek ihracatta %2’lik bir katkı sağlayacağını belirtiyor. Ayrıca ihracattaki büyümenin artması için Merkez Bankası’nın gereken tüm önlemleri alarak bu sorunların çözülmesini gerektiğini sözlerine ekliyor.