Koronavirüs

2019 yılının Aralık ayında, Çin’de birdenbire sebebi açıklanamayan zatürre olguları ortaya çıkmaya başladı. Virüsün bu formuna, 2019 yılında ortaya çıktığı için, Coronavirus 2019 yani COVID-19 denildi.

Koronavirüs aslında, hayvanlarda bolca rastlanan bir virüstür. Son zamanlarda hastalığa neden olan virüsün kaynağının, ise Çin’in Wuhan kentinde bulunan Huanan deniz ürünleri pazarı olduğu düşünülmektedir.

Koronavirüs’ün Ekonomiye Etkileri

Koronovirüs hayatın her alanında etkisini gösteriyor. En çok etkilenen durumlardan biriyse ekonomi oldu.

Salgının devam etmesi halinde ekonomiyi bekleyen senaryolar gittikçe kötüleşebilir.

Haziran ayında salgının son bulmaması halinde farklı ihtimaller de oluşuyor. Yaz boyunca da bitmezse dünya ekonomisini kötü bir senaryo bekliyor.

Türkiye’nin önümüzdeki süreci iyi değerlendirebilmesi sonucunda ekonomi de ciddi başarı gösterebileceğimiz de, öngörüler arasında.

Türkiye ekonomisi bundan nasıl etkileniyor?

  • Türkiye’nin CDS oranı (risk primi) 500 seviyesine geldi .(Bunun anlamı borçlanma maliyetlerimiz artacağı.)
  • Petrol ve emtia fiyatları geriledi. Bunları yan yana koyduğumuzda dış finansman ihtiyacında ve ithalat ağırlıklı ekonomiye sahip Türkiye için önemli bir avantaj olarak yansıyacak. Petrol fiyatlarındaki 20 dolarlık düşüşün kalıcı olması halinde, bunun enflasyona minimum 0.5-1.0 puan düşürücü etki olacak.
  • Faiz oranlarını aşağıya çekerek ekonomide toparlanma çabasındaki Türkiye, küresel ekonomideki yavaşlamadan haliyle olumsuz etkilenecek. Merkez Bankası politika faizini acil toplantıda yüzde 10,75’den yüzde 9,75’ indirdi.
  • İşsizlik. Tüm dünyada ve Türkiye’de resesyon, reel ekonomide iflaslar, işten çıkarmalar beklenecektir.

Küresel Ekonomi Bundan Nasıl Etkileniyor?

Pazartesi günü dünya borsaları şiddetle sarsıldı, ham petrolün fiyatı bir günde yüzde 20’den fazla düştü, ardından S&P 500 borsa indeksi aniden yüzde 7 gerileyince borsanın sigortaları attı.

Besbelli ki, koronavirüs salgınının etkileri küresel çapta bir sağlık krizinin çok ötesine geçti.

Küresel ekonomik ve jeopolitik manzara da değişecek gibi görünüyor.

Koronavirüs salgınının etkileri, petrol piyasasındaki fiyat savaşlarıyla güçlenerek küresel resesyon olasılığını daha da arttıracak gibi görünüyor. Borsalarda 1.5 triyon dolar kayba yol açan gerilemeler ve sert dalgalanmalar da bu olasılığın yatırımcılar tarafından giderek daha çok benimsendiğini gösteriyor. Haksız olduklarını söylemek çok zor.

İşte şimdiden koronavirüs’ün küresel ekonomiye bazı etkileri;

  • Hisse piyasaları 2008 krizinden beri en büyük değer kaybına uğradı
  • Petrol fiyatları yüzde 30 düştü: 1991’deki Körfez Savaşı’ndan beri en büyük değer kaybı