UND Başkanı Tamer Dinçşahin, uluslararası nakliyat şirketlerinin yıllardır çözülemeyen kota sorununun ciddi pazar kaybettirdiğini söyledi.

Lojistik sektörü, Türkiye’nin gelişen sektörlerinden birisi. Dünya Bankası Küresel Lojistik Performans Endeksi’ne (KLPE) göre Türkiye lojistikte, 155 ülke içinde 39. sırada. Ancak, milli hasıla içindeki payı hala olması gereken düzeyde değil. Bu pay GSYH’nın yüzde 10’u olarak kabul ediliyor. Bizde yüzde 4 -5’i civarında.

Bir de taşıma yapan TIR’ın kota olmaması yüzünden ülkeleri dolaşması, yolunu uzatmasının maliyeti var. UND Başkanı Tamer Dinçşahin, şöyle anlatıyor:
“Kalıcı çözüm için kotasız taşımacılığın yolu açılmalı. Kota her tarafta var. İran’da yok. BDT ülkelerinde de var. 58 ülkeye taşımacılık yapıyoruz. 26’sında var. Gümrük Birliği anlaşmasında bu konuda açıkça hata yapılmış. Ulaştırmayla ilgili bir madde, bir işaret eden cümle yok. Ulaştırmanın U’su yok. Büyük tehlike! Filo artıyor, ticaret artıyor, kota artmıyor. 2000 yılı öncesi kotayı konuşmuyorduk ama ticaret artıyor. Taşıma araçları bir rekabet unsuru değildir. Malın değil aracın girişine engel koyuyorlar. Git gide büyüyecek. Çark geriye doğru dönüyor. İhracatımız 100 milyar dolarken, bizim yaptığımız hesaba göre kaybımız 5 milyar dolardı. Macaristan belgesi yoksa yük gitmiyor. Arkasındaki ülkeye gideceksiniz ama Macaristan’a giremiyorsunuz. O zaman farklı bir güzergahı izlemeniz gerekiyor, yol uzuyor, maliyet artıyor. Yüzde 5 oranında mutlak etkisi var. Bu bir de yapabancı şirketlerin taşıma payının artmasına yol açıyor.”

Haberin Tamamı:
http://www.dunya.com/kotadan-91-bin-sefer-kaybi_103951_haber.html