Kadın Girişimcilere Tavsiyeler 2
Yazımızın ilk bölümünde genel olarak rakamları incelemiş ve yapmaktan keyif alınan konular üzerinde yazmıştım. Yazıya kaldığımız yerden devam edelim…
Kadın Girişimcilere Tavsiyeler 2
Neleri yapmayı öğrenmek istersiniz?
Bazen ilgimizi çeken şeylerin nasıl yapılacağını öğrenmek isteriz. Lise yıllarında Matematik ile aranız iyi idiyse muhasebe kurslarına katılabilir, bu beceriniz sayesinde kendi defterlerinizi tutup, mali tablolarınızı hazırlayabilirsiniz. Belki de, işi daha da ileri götürüp Serbest Muhasebeci Mali Müşavir (SMMM) lisansınızı kazandıktan sonra başkalarının defterlerini tutup para da kazanabilirsiniz.
Belirli bir uzmanlık alanında diplomanız olmasa bile, bir sertifika programına katılıp yapabileceğiniz bir sürü iş bulunmaktadır. Genellikle bir sene kadar süren kurslara veya birkaç seminere katılarak sertifikanızı edinebilirsiniz. İnternetten araştırarak ve yerel belediyelerin sayfalarını ziyaret ederek size uygun hangi sertifika programlarının olduğunu öğrenebilirsiniz.
Eğer bir yabancı dile ileri seviyede hakimseniz, evinizden bile ayrılmadan ve hiç yatırım gerekmeksizin çeviriler yapabilirsiniz.
Özellikle, çocuk sahibi olduktan sonra kariyerinize ara verdiyseniz, yıllar sonra yeniden iş hayatına katılmak biraz ürkütücü olabilir. Bu durumda, popülerliği çok artan iş ilişkileri ağlarının (business networking) haftalık toplantılarına katılarak hem çevrenizi genişletir, hem de cesaret kazanabilirsiniz.
Fakat ne iş yaparsanız yapın kimseyi taklit etmeyin. Her alanda rakipleriniz olacaktır, siz siz olun kendi işinizi diğerlerinden ayıran farklılıkları öne çıkartmaya bakın.
Nereden maddi (ve manevi) destek alabilirsiniz?
1. KAGİDER (Türkiye Kadın Girişimciler Derneği)
Kadınların girişimlerine destek olmayı hedefleyen ve kadınların sadece ekonomik değil politik ve sosyal anlamda da güçlenmelerini ve ayakları üzerinde durmalarını hedefleyen Türkiye Kadın Girişimciler Derneği, kadınlara yol göstermek / el vermek (mentorlük) maksadıyla kuruldu. KAGİDER kadınlara finansal açısından farklı bakış açılarını göstermek ve kadınların iş hayatında daha fazla yer alabilmesi için çeşitli eğitimler de veriyor. Bu amaçlar doğrultusunda birçok farklı alanda çeşitli projeleri var: Geleceğin Kadın Liderleri, İşimi Kuruyorum, Kadın Liderlik Platformu, Kagider Pusula, Woman 20, We- Mentor Projesi, Kadın Fonu gibi projeler. Projeler hakkında detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
2. TOBB – İstanbul Kadın Girişimciler Kurulu
Kadınları girişimcilik kültürünü hakkında bilgilendirmek ve kadınların hem nitelik ve hem de nicelik açısından kendilerini geliştirmelerini amaçlayan İstanbul Kadın Girişimciler Kurulu “Teknoloji Melekleri” ve “Fikrim Artık İşim” gibi başarılı projeleri hayata geçirdi. Yeni projesi olan “Mobil Çözümlerin Adresi Kadın” ile kadınların mobil uygulama yazmasını sağlıyorlar ve ortaya çıkan projelerin hayata geçirilmesini sağlıyor. Buradan detaylı bilgi alabilirsiniz.
3. Arya Kadın Yatırım Platformu
Kadınların yönetiminde olduğu KOBİ’leri hedefleyerek onlara farklı değerler katabilecek yatırımcılarla eşleştirmeye çalışan Arya Kadın Yatırım Platformu’ndaki yatırımcılar da girişimcilerle aynı yollardan geçmiş ve onları anlayan kişiler. Eğer siz de bu platformdan destek almak istiyorsanız detaylara buradan ulaşabilirsiniz.
4. KOSGEB – Girişimcilik Destek Programı
Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), her yıl birçok girişimciye destek veriyor ve hibe sağlıyor. Son yıllarda, kadın girişimlere gösterdiği pozitif ayrımcılık çok güzel karşılık buldu. KOSGEB’in Girişimcilik Destek Programı’na başvuran kadınlara destek oranları her zaman daha fazla oluyor. KOSGEB’in farklı alanlardaki girişimleri destekleyen pek çok farklı projesi de mevcut. KOSGEB destek ve hibelerinden faydalanabilmek için çeşitli eğitimlerden geçmeniz gerekiyor. Detaylı bilgi için internet sitesine göz atabilirsiniz.
5. EY Türkiye Girişimci Kadın Liderler Programı
İşlerine tutkuyla bağlı kadın girişimcilere ulaşarak onların işlerini büyütme hedeflerini gerçekleştirmelerine yardım edecek bir liderlik programı olan EY Türkiye Girişimci Kadın Liderler Programı kadın girişimcilerin bu potansiyellerini geliştirmelerine yardım ediyor. Bu programa başvurmak ve daha detaylı bilgi almak için buradan başvuru süreçlerine göz atabilirsiniz.
6. Girişimci Kadınlara Teknoloji Gücü
Hepsiburada.com ve KAGİDER iş birliğinde gerçekleştirilen bu eğitim programı sayesinde girişimciliğin temellerini öğrenen kadınlar, bir girişim fikri olan ya da girişimini e-ticarete taşımak veya e-ticarette büyütmek isteyen kadınlara teknoloji güç sağlayarak, işlerini kurmalarına ve büyütmelerine destek oluyor. Sizin de e-ticaret girişimi hayaliniz varsa bu programa başvurabilirsiniz. Detaylara buradan ulaşabilirsiniz.
7. Ticaret Bakanlığı
Ticaret Bakanlığı’nın ihracatçılara yönelik muhtelif destekleri bulunmaktadır. Pazar araştırma, e-ticaret sitelerine üyelik, marka tescil, belgelendirme masrafları gibi konularda farklı yüzdelerde destekleri söz konusudur. Bu destekler geri ödemesiz olup, prefinansman olanağı sağlamamaktadır. Detaylı bilgi için Ticaret Bakanlığının sitesini inceleyebilirsiniz.
8. Kalkınma Ajansları
Kamu kesimi, özel kesim ve sivil toplum kuruluşları arasındaki işbirliğini geliştirmek, kaynakların yerinde ve etkin kullanımını sağlamak ve yerel potansiyeli harekete geçirmek ve bölgesel gelişmeyi hızlandırmak, sürdürülebilirliğini sağlamak, bölgeler arası ve bölge içi gelişmişlik farklarını azaltmak amacıyla kurulmuş kuruluşlardır. Bölgelere göre farklı destekleri bulunmaktadır. Kalkınma Ajanslarının iletişim bilgilerine ulaşmak için tıklayınız.
Tüm girişimlerinizin başarılı olması dileğiyle…
Varol ÜNEL
vunel@inovakademi.com