İhracat Yapmak İçin
İnternetin gelişimi ile beraber ticaret boyut değiştirerek dünya global bir pazar haline geldi. Alibaba gibi portallar, Kompass gibi veri bankalarının doğması ve ayrıca geçmişe kıyasla basitleşen gümrük prosedürleri ve uzmanlaşma ile birlikte ürünlerin fiyatlarının ucuzlayıp daha kaliteli bir hal alması ile üretim yön değiştirdi. Eskiden üretmek kıymetliyken, günümüzde marka odaklı büyüme önemli hale geldi. Bu durumda devir ihracat yapma zamanı…
İhracat Yapmak İçin
Tüm girişimciler sihirli değnekle dokunup, hızlı bir şekilde ihracat yapmak istiyor. Tahmin edileceği üzere pek mümkün değil. Bazı aşamalardan geçmek gerekiyor. En önemlisi kendi ürününüzü tanıyor musunuz? “Bu da ne demek?” dediğinizi duyar gibiyim…
Ürününüzle ilgili hedef pazarları belirlemek bu işin ilk adımıdır. Dünyada 240 civarında (bu sayı değişiklik farklı kaynaklara göre değişiklik gösterebilmektedir) ülke bulunmaktadır. Her bir ülke için ortalama 1 ay vakit harcadığımızı varsayarsak 240 ay gibi bir süreye ihtiyacımız olacak, yani 20 yıl… Bu hesapla yola çıkılması anlamlı olmayacağı gibi, sizin için bir yol haritası da olmayacaktır.
O zaman önce hangi ülkelere yöneleceğimizi bulmalıyız. İşte tam bu noktada ilk bilgiye ihtiyacımız olacak: GTİP numarası
GTİP Nedir?
Türk Gümrük Tarife Cetvelinde kullanılan 12 rakamlı kodun ismi Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu’dur (GTİP). Bu kodun ilk 6 rakamı Dünya Gümrük Örgütü’ne üye tüm ülkelerce kullanılan Armonize Sistem (Harmonized System-HS) Nomanklatürü kodunu, 7-8’inci rakamları Avrupa Birliği ülkeleri tarafından kullanılan Kombine Nomanklatür (Combined Nomenclature-CN) kodunu, 9-10’uncu rakamları farklı vergi uygulamalarımız nedeniyle açılan pozisyonları gösteren kodlarını, 11-12 inci rakamlar ise istatistik kodlarını göstermek için kullanılmaktadır. Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız
GTİP numaranızı öğrenmenin en güvenli ve kısa yöntemi ise bir Gümrük Müşaviri’ne danışmaktır. GTİP numarasını öğrendikten sonra artık araştırmaya başlayabiliriz. Bir sonraki yazımda, GTİP numarasını kullanarak nasıl araştırma yapabileceğinizi anlatacağım…
İhracat dolu günler dilerim.
Gökhan Erol
gerol@inovakademi.com