IPARD Destekleri IPARD Nedir Faydalanan İller

Ipard Destekleri

IPARD nedir?

Avrupa Birliği, aday ve potansiyel aday ülkelere adaylık sürecinde destek olmak amacıyla, Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı’nı oluşturmuştur. Aday ülke konumunda olan Türkiye, IPA’nın V. Bileşeni’nden (Kırsal Kalkınma) faydalanmak amacıyla, IPARD Programı’nı hazırlamıştır. Bu program, Avrupa Komisyonu tarafından 25 Şubat 2008 tarihinde, Türkiye’deki Yüksek Planlama Kurulu tarafından da 30 Aralık 2009 tarihinde onaylanmıştır. IPARD uygulama yapıları olarak; Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı (GTHB), Yönetim Otoritesi olarak; Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) da IPARD Ajansı olarak belirlenmiştir.

IPARD kapsamındaki desteklerin niteliği nedir? Destekler karşılıksız mıdır?

IPARD kapsamındaki mali destekler karşılıksız olmakla birlikte şartlı ve mükellefiyetlidir. Şöyle ki destekleme kararı alındıktan sonra imzalanacak sözleşmelerde belirtilen hususlara uyulması durumunda destekler karşılıksız yani geri ödemesiz olarak verilecektir.

Hangi gider kalemleri desteklenmektedir?

4 grup harcama destek kapsamındadır;
– Makine-Ekipman
– Yapım İşleri
– Hizmet Alımı
– Görünürlük Harcamaları

Proje kapsamında alımlar ne zaman yapılmalıdır?

Proje kapsamındaki tüm alımlar, TKDK tarafından yatırımın uygun bulunması ve sözleşme imzalanmasından sonra yapılmalıdır. İstisnalar hariç TKDK ile sözleşme imzalanmadan önce yapılacak alımlar uygun harcama olsa dahi desteklenmemektedir.

IPARD Destekleri  başvuruları nereye yapılmaktadır?

IPARD Programı kapsamında proje başvuruları TKDK Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu‘na yapılmalıdır. Posta, faks, elektronik posta ya da diğer yöntemlerle gönderilen ya da başka adreslere teslim edilen başvurular kabul edilmeyecektir.

Başvurular hangi tarihler arasında kabul edilecektir?
Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar Son Başvuru Tarihi: 28.05.2019 

Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması ile İlgili Fiziki Varlıklara Yönelik Yatırımlar Son Başvuru Tarihi: 10.06.2019 

Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirmeye Yönelik Yatırımlar Başvuru Tarihleri: 08.07.2019 – 23.08.2019

Desteklenecek Yatırımlar ve Destek Oranları

IPARD Desteklerinden Faydalanan İller:
Afyon, Ağrı, Aksaray, Amasya, Ankara, Ardahan, Aydın, Balıkesir, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Giresun, ,Hatay, Isparta, Kahramanmaraş, Karaman, Kars, Kastamonu, Konya, Kütahya Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muş, Nevşehir, Ordu, Samsun, Şanlıurfa, Sivas, Tokat, Trabzon, Uşak, Van, Yozgat.

IPARD Ödemeleri Ne Şekilde Yapılmaktadır?
Toplam değeri 500.000 TL ve altında olan yatırımlarda: 1 taksitte
Toplam değeri 500.000 TL ve 2.500.000 TL arasında olan yatırımlarda: 2 taksitte
Toplam değeri 2.500.000 TL’den fazla olan yatırımlarda: en fazla 3 taksitte
ödeme yapılmaktadır.

Proje başvurularının kabul edilme oranı nedir?
– Et ve süt üreten tarımsal işletmelere yatırım konusunda alınan proje başvurularının % 62’si ile sözleşme imzalanmış, sözleşme imzalanan projelerin yaklaşık % 90 ‘ı tamamlanmıştır.
– Süt, Et, Meyve Sebze ve Su Ürünlerinin İşlenmesi konusunda yatırımlar için alınan proje başvurularının % 59’u ile sözleşme imzalanmış, sözleşme imzalanan projelerin % 88’i tamamlanmıştır.
– Çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi konusunda ise alınan projelerin %70 ‘i ile sözleşme imzalanmış, sözleşme imzalanan projelerin % 96’sı tamamlanmıştır. Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.

Detaylı bilgi için lütfen iletişime geçiniz…

Gökhan EROL
e: gerol@inovakademi.com
g: 05337611934
t: 02129396301
f: 02129247002

TİM Türkiye İhracatçılar Meclisi

DANIŞMANLIKLARIMIZ

İNOVAKADEMİ ANA SAYFA

İLETİŞİM